maanantai 4. tammikuuta 2021

tavoite 1: minimoi puhelimen käyttö

Hyvää uutta vuotta! Mun vuosi ei lähtenyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla käyntiin, koska makasin kaksi ensimmäistä päivää sängyssä kurkkukivun kourissa. Kipu onneks katosi yhtä yllättäen kuin saapuikin ja tänään iloitsin suuresti päästessäni ihan vaan ulos kävelemään lumisiin maisemiin. Nyt oon istunut pari tuntia koneen ääressä miettimässä, mitä tänne kirjoittaisin. En ihmettele, miks kirjoitan nykyään niin harvoin, koska saan tähän kulutettua ihan tolkuttomasti aikaa, enkä siltikään oo tyytyväinen lopputulokseen :D Pitäis varmaan opetella kirjoittamaan vähän matalammalla kynnyksellä. Edellinen postaus on viime vuoden toukokuulta ja huomaamattani päädyin kirjoittamaan lähes samasta aiheesta kuin silloinkin.



Vuosi 2020 ei ollut helppo varmasti kenellekään. Jouduimme luopumaan monista meille rakkaista asioista ja monet laatimamme suunnitelmat menivät perinpohjaisesti uusiksi. Kun pysähdyn miettimään kulunutta vuotta, mieleen nousee kuitenkin myös monia ihania ja ikimuistoisia hetkiä. Tähän postaukseen valitsemani kuvat edustavat juuri noita hetkiä: lämpimiä kesäpäiviä täynnä auringonpaistetta, rakkautta ja iloa. Mielikuvat, joita meillä on monien tuntemiemme ihmisten elämästä, perustuvat vastaaviin kuviin - tarkasti valittuihin parhaisiin paloihin, joita jakaa mielellään niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Onneksi yhä useammat somevaikuttajat ovat alkaneet tuoda loistokkaiden kohokohtien lisäksi elämästään esiin myös toisenlaisia puolia. Mielenterveysongelmista puhutaan avoimemmin kuin koskaan ja siitä olen todella iloinen. Tästä huolimatta luulen, että suurin osa ihmisistä voi samaistua siihen riittämättömyyden tunteeseen joka syntyy niin helposti instagramia selatessa. Muiden elämä vaan näyttää niin paljon paremmalta, hauskemmalta ja rikkaammalta kuin oma harmaalta tuntuva arki. 


Vaikka oon hyvinkin tietoinen siitä, että sosiaalisen median antama kuva ihmisten elämästä on parhaimmillaankin melko yksipuolinen ja pahimmillaan todella vääristynyt, saan itseni jatkuvasti kiinni haitallisista vertailevista ajatuskuluista. Päästäkseni eroon tällaisista tunteista, yritän itsekin rakentaa elämästäni hienompaa ja kiiltävämpää kuin se todellisuudessa on. Lankean ajattelemaan, että jos vain pääsisin mukaan tuohon kilpailuun ja pärjäisin siinä edes kohtuullisesti, ehkä minäkin voisin olla yhtä onnellinen kuin ihmiset, joiden kuvia selaan. Joka ikinen kerta, kun astun tähän ansaan, huomaan ettei tässä kilpailussa ole voittajia. Palkintona on parhaimmillaan vain hetkellinen mielihyvän kokemus, jota seuraa entistä syvempi tyhjyys. Aina uudestaan päädyn siihen lopputulokseen, että tähän taisteluun en halua lähteä, koska ymmärrän loppujen lopuksi taistelevani vain itseäni vastaan. Sosiaalinen media ei tietenkään ole ongelman juurisyy, eikä sieltä poistuminen tuo täydellistä ratkaisua vertailun ongelmaan, joka on vaivannut ihmisiä jo kauan ennen sosiaalisen median aikakautta. 


Useamman somepaaston läpi käyneenä voin kuitenkin sanoa, että kyllä irtiotto sosiaalisesta mediasta on tehnyt hyvää ainakin mun mielenterveydelle. Toisaalta oon myös huomannut, että puhelimen käyttö ilman sosiaalista mediaakin nostaa mun stressitasot helposti pilviin. Siks yks mun isoimmista tavoitteista tälle vuodelle on minimoida puhelimen käyttö ja raivata mahdollisimman paljon tilaa pysähtymiselle, hiljaisuudelle ja tylsistymisellekin. Oon tajunnut, että jos ei halua tavoitteiden jäävän vaan ajattelun ja puhumisen tasolle, täytyy ne konkretisoida. Tässä siis muutamia käytännön vinkkejä tavoitteen saavuttamiseksi: 


1) Rauhoita päivän ensimmäinen ja viimeinen tunti - 
laita puhelimesta mobiilidata pois tunti ennen nukkumaanmenoa 
ja laita takaisin päälle tunti heräämisen jälkeen. 

2) Vietä vähintään kerran kuussa yksi päivä ilman nettiyhteyttä. 

3) Pidä puhelinta eri huoneessa silloin kun et oikeasti tarvitse sitä. 

4) Aseta itsellesi selkeitä rajoituksia tiettyjen sovellusten suhteen 
(ite oon välillä paastonnut viikkoja esim. sosiaalisesta mediasta ja uutisten lukemisesta). 

5) Tee asioita, jotka saa sut unohtamaan puhelimen kokonaan. 
Esim. hyvän kirjan lukeminen, urheilu, kirjoittaminen, maalaaminen. 

6) Älä käytä puhelinta silloin kun oot muiden seurassa, ellei oo aivan pakko. 




1 kommentti: